Parc de Les Planes de l'Hospitalet de Llobregat | Àlex Marín

Parcs amb jocs infantils adaptats a la diversitat funcional

Aquí trobareu alguns dels municipis que han apostat per eliminar les barreres arquitectòniques i universalitzar la diversió

7 de desembre de 2021 a les 08:30h
Parc de Les Planes de l'Hospitalet de Llobregat | Àlex Marín
El joc i la diversió són drets fonamentals i, per tant, han de ser universals i inclusius. A Catalunya hi ha diversos municipis que han prioritzat aquesta idea creant circuits inclusius o adaptant les seves àrees de joc a la diversitat funcional.

A Criar.cat us hem preparat aquest recull de parcs maquíssims on hi trobareu àrees amb jocs infantils adaptats a totes les necessitats: terres tous i continus, rampes, estructures adaptades i molt més!

  1. Parc de Les Planes de l'Hospitalet de Llobregat
  2. Parc Europa de Martorell
  3. Parc del Poblenou de Pineda de Mar
  4. Parc Integra de La Garriga
  5. Parc de La Fàbrica Nova de Castellar del Vallès
  6. Parc de Vallparadís de Terrassa
  7. Parc de La Serreta de Rubí

Parc de Les Planes de l'Hospitalet de Llobregat

És la zona de jocs infantils més gran de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Ubicat al peu d'una xemeneia de les antigues bòbiles, compta amb terra de cautxú de diferents colors i elements d'escalada i tobogans aprofitant els talussos del terreny. Té dues grans estructures i diversos elements independents, com gronxadors, balancins i jocs giratoris i sensorials. Més enllà de l'àrea de jocs, el parc ofereix més de 67.000 metres quadrats de natura i pau al vell mig de la ciutat. 
 
Parc Europa de Martorell

La proposta de crear una àrea de jocs inclusiva al Parc Europa va ser la proposta més votada als pressupostos participatius de Martorell l'any 2017. La zona de jocs inclusius està adaptada per tal que hi puguin jugar junts nens i nenes amb diferents capacitats. Té un espai multijocs amb rampes d'accés antilliscants per fer-lo accessible per a nens amb mobilitat reduïda. A més, hi ha un sorral, un gronxador adaptat i una balança accessible per a cadires de rodes, amb terra de panells antilliscants i un paviment tou de seguretat de cautxú. La ciutat també compta amb 5 circuits inclusius on passejar o fer esport. 
Parc del Poblenou de Pineda de Mar

Situat a la platja del Poblenou, aquest parc de 600 metres quadrats té una gran zona verda, un parc infantil i el gimnàs al ras, i està lliure de barreres arquitectòniques. L'element principal és un gran vaixell que inclou diversos elements: una rampa per facilitar el trànsit a infants amb cadira de rodes, un relleu adient per al joc dels nens amb molts tipus de discapacitat, dos gronxadors adaptats i un carrusel accessible d'integració complementen una instal·lació absolutament integradora. A més, s'hi han habilitat rectangles amb diferents textures, molt adients per al treball amb nens i nenes amb diferents patologies.
 
Parc Integra de la Garriga

Aquest va ser el primer parc de Catalunya adaptat a la diversitat funcional. L'àrea té cinc elements amb rampes d'accés i estructures a l'alçada de les cadires de rodes. També consta d'un gronxador amb respatller, una estructura balança amb accés a dues cadires de rodes i un joc giratori apte per a cadires i amb seients per a acompanyants. A més, el 2019 s'hi van incorporar estructures per a fer ombra i millorar el confort a la zona de joc. 
 

Parc de la Fàbrica Nova de Castellar del Vallès

Aquest és un parc fantàstic per a qualsevol criatura. Ambientat amb la llegenda del Drac de Sant Llorenç i amb un aire medieval, l'àrea de jocs inclou un camí de textures per treballar el sentit del tacte, pissarres, un trencaclosques i un fotomural. Tot plegat en un espai inclusiu sense barreres i amb els jocs senyalitzats segons l'edat. També disposa d'un carrusel inclusiu i un panell explicatiu en Braile. També trobareu jocs adaptats i totalment accessibles a la Plaça Catalunya del mateix municipi.
 
Parc de Vallparadís de Terrasa

Aquest és un altre dels grans parcs urbans dels entorns de Barcelona, amb quasi 400.000 metres quadrats. El parc és accessible per a persones amb discapacitats, té rampes a molts dels seus accessos i compta també amb ascensors. A l'àrea de joc propera a la piscina de Vallparadís s'han adaptat els accessos amb un camí de paviment dur. L'element central és un vaixell pirata amb un doble tobogan i amb un accés inferior, una balsa pirata amb espai per a 12 infants i un balancí inclusiu. Tot plegat pensat perquè tots els nens i nenes comparteixin un mateix espai de joc. També trobareu una altra àrea adaptada a la zona de Can Jofresa, amb un element de gir i un balancí.
 
Parc de La Serreta de Rubí

Amb colors cridaners i divertits, el parc de la Serreta de Rubí incorpora aquesta àrea de jocs amb terra continu de cautxú i monticles artificials per jugar i rodolar. Compta amb diverses estructures adaptades a la diversitat funcional i situades a peu pla, per garantir-ne l'accessibilitat. Dins del mateix parc hi podeu trobar altres atractius, com els tobogans gegants, que segueixen també l'estructura de terra tou i continu per pujar als talussos.
 
Fotos: Àlex Marín (foto 1), Ajuntament de Pineda de Mar (foto3), Ajuntament de la Garriga (foto 4), Ajuntament de Castellar del Vallès (foto 5), Ajuntament de Terrassa (foto6), Ajuntament de Rubí (foto7).ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Itinerannia
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat