Salvador Miret

5 dubtes amb resposta del nou protocol Covid a les escoles

On, quan i qui s'ha de fer el test? És obligatori? Poden anar a l'escola mentre esperen el resultat?

per Alba Carreres / Irene Ramentol
Salvador Miret
S'acaba la primera setmana d'escola després de les vacances de Nadal. Hi ha en marxa un nou protocol Covid que, més enllà de suposar un canvi en la gestió de les quarantenes, també ha generat molts dubtes entre la nostra comunitat.

Hem atès les vostres preguntes i hem buscat donar-hi resposta consultant-ho amb el departament de Salut i Educació de la Generalitat:


Algunes escoles bressol han donat la directriu de confinar grups, no els afecta el nou protocol? "Ens han dit que ens hem de confinar una setmana, sense haver-nos fet test d'antígens", ens explicava una mare. 

El canvi de criteri pel que fa al confinament del grup classe, actualment limitat a més de 5 positius o a més del 20% de l'alumnat afectat, engloba tota l'etapa infantil i de primària. Per tant, les escoles bressol estan incloses. Amb tot, pot ser que alguns centres apliquin amb retard el nou protocol, tenint en compte que es va anunciar poc abans de l'inici del segon trimestre escolar. Salut confirma que hi ha hagut desajustos en l'aplicació del canvi de criteri però que en aquests moments les direccions dels centres ja disposen de tota la informació per desplegar el nou protocol.


Per més informació podeu consultar el Protocol de gestió de casos de Covid-19 als centres educatius.

Recollida de tests gratuïts a les farmàcies, quan i on? Hi ha famílies que ens heu expressat preocupació per si hi ha poc marge per recollir els tests a les farmàcies o realitzar les proves al CAP. 

La recollida de tests s'ha de fer entre el dia 0 i 1 un cop detectat el positiu a l'aula. El Departament de Salut ens aclareix que les famílies poden triar la farmàcia que vulguin de les s'han adherit al programa i també l'hora que els sigui més convenient. És important remarcar que la realització del TAR no és obligatòria, i que no realitzar-la no és un impediment per continuar anant a l'escola sempre i quan la criatura no tingui cap símptoma. Amb aquest nou criteri, es busca blindar la presencialitat escolar. 
 
Podeu consultar aquí la relació farmàcies de tot el territori adherides al programa per realitzar TAR supervisats i comunicar casos positius.

I en el cas de tests als CAP, pot ser que et toqui un centre llunyà? Hem recollit també testimonis de famílies que ens explicaven que els citaven lluny de casa seva per tal de realitzar un test al CAP. "A les famílies d'una escola de Montcada i Reixac ens envien a Sant Andreu a les 9:30h i si no hi pots anar la solució que et donen és que has de confinar el teu fill 7 dies, i si té simptomatologia anar a urgències", ens expliquen.

Atenció Primària de Barcelona aclareix que és un cas totalment normal i deslligat del context de saturació, atès que es tracta d'un punt centralitzat. Tal i com estableix el nou protocol, les criatures de 0-5 anys faran les proves de detecció ràpides (TAR) en CAPs o punts centralitzats. La citació s'informarà de forma telefònica o per via del centre educatiu, i s'assignarà una hora i un lloc per dur-la a terme. 

Tot alumne/a o mestre/a s'ha de fer la prova si és contacte estret? No. Com ja hem explicat, la realització del TAR és voluntària. És recomanable, això sí, però en cap cas un impediment per continuar anant a l'escola. A més, segons l'última modificació del protocol, les persones (alumnes o professors) que hagin passat la malaltia en els darrers tres mesos, amb prova diagnòstica que ho confirmi, no cal que es facin tests perquè es considera que estan immunitzades.

Així, doncs, els contactes estrets que hagin donat positiu de Covid en l'última onada no hauran de sotmetre's a cap test d'antigen, independentment del seu estat vacunació, com sí s'havia apuntat inicialment. Podran continuar anant a classe amb normalitat i no faran quarantena.
Mentre esperen fer-se la prova, poden seguir anant a classe? El protocol recomana que els alumnes no tornin a l'aula fins que no disposin del resultat negatiu del TAR. Però, tal i com ja hem apuntat, en cap cas la falta de resultat és un impediment per assistir a classe. Per la seva banda, el Departament de Salut es compromet a realitzar les proves el més aviat possible.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres