Torna al consultori Torna a les consultes de Educació de 0 a 14 anys

anònim
Data: 08/11/21 12:09
Explicar models de família
L'altre dia el meu fill em va preguntar per què el seu millor amic, en Lluc, tenia dues mares i ell un pare i una mare, i sento que no em vaig saber explicar prou bé. Com puc explicar al meu fill que hi ha diversos models familiars, que hi ha famílies amb una mare, d'altres amb dos pares i que cada família és diferent?

Gràcies!

Data: 08/11/2021 12:29

Hola,

Doncs el primer que recomanaria és situar-nos en un lloc des d'on siguem conscients que allò nostre no és igual per a tothom, en qualsevol àmbit. La cultura androcèntrica occidental ha instal·lat la creença que la meva experiència, la nostra experiència, és la mateixa que la d'altres persones. És una estratègia normalitzadora, i és evident que no és així. No existeixen minories sinó experiències minoritzades. I aquest és el primer missatge que hem de fer arribar a les nostres criatures, que totes les experiències valen igual

Promoure la curiositat per les experiències d'altres persones és important per la vida. I saber que hi ha regles socials que no donen el mateix valor, però que tenim el poder suficient per canviar aquestes idees dintre nostre i això fa que la vida sigui més bonica per tothom. També per la teva família "normativa". A partir d'aquí, no cal buscar una forma especialment complicada d'explicar els diversos models de família, sinó que ho hem de fer de forma senzilla, igual que s'explica que després de la primavera ve l'estiu. A més, aquí és quan la cosa es complica, és rellevant educar en el camí d'adquirir consciència de la centralitat que ocupa el teu model, la teva experiència, la manera que ha tingut la teva família de formar-se.

El secret són la reflexió i el diàleg: parlar sobre què pot tenir de guay tenir dues mares, o aprendre coses sobre el país d'origen, serien exemples per establir una conversa amb l'infant.


Respost per Sara Carro, cofundadora de la cooperativa Fil a l'Agulla
Editat i validat per l'equip de Criar.cat

Només els moderadors poden publicar-hi respostes.
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat