Mohamad Taheri

Tics nerviosos? Què són i per què no has de donar-los importància

Només has de prestar atenció que no li causin malestar o que no vagin acompanyats d'altres tipus de trastorns més severs

Mohamad Taheri
per Criar.cat
Tics nerviosos en criatures... Què són? Què els causa? Indiquen alguna patologia? Com s'han de tractar? Poden remetre? La neuropediatra Argeli Martinez Garcia respon tots els dubtes:  

Els tics són un dels trastorns del moviment més freqüent en criatures. Es caracteritzen per moviments sobtats, estereotipats, involuntaris, inoportuns, reproduïbles dels músculs esquelètics o faringi-laringi. L'edat d'inici és entre els 5-10 anys (99% abans dels 15 anys), més freqüent en homes 3:1.


Els tipus de tics poden ser molt simples, motors complexos i fònics. Es classifiquen en transitoris, crònics i Síndrome de Gille de la Tourette.

No se'n coneix una causa específica, s'esmenten que alguns factors poden contribuir a la seva aparició: factors genètics, estressants, del desenvolupament, infecciosos i autoimmunes, exposició a fàrmacs, etc.


 No són indicatius d'un trastorn neurològic específic llevat que estiguin associats a un altre tipus de trastorns, com ara trastorns obsessius compulsius (TOC), dislèxia, trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).


Ens hem d'alarmar quan els tics són tan complexos que causen malestar a la criatura o afectació a àrees socials importants per al seu funcionament.

El tractament ha de ser multimodal i individualitzat, cal tenir en compte, la severitat del trastorn, si associa un altre tipus de problema de conducta, si afecta la part psicosocial del nen, l'edat, els antecedents familiars.

El tractament farmacològic és simptomàtic i només cal utilitzar-lo quan la intensitat dels símptomes ho justifica. És important tenir present que els tics són involuntaris, els pares i l'entorn social han d'acceptar el trastorn de la criatura i no insistir perquè els inhibeixin.

El pronòstic varia amb cada pacient, és un trastorn fluctuant i sol anar a temporades. La major part dels pacients és comú que augmenti la severitat en acostar-se la pubertat, i disminueixin o desapareguin a l'adultesa primerenca.

En el cas de la Síndrome de Guille de la Tourette, que és la forma de presentació més severa, 1/3 dels pacients curen, 1/3 tindran tics lleus i un altre terç empitjoren. La taxa de remissió és del 65%.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres