Mohamad Taheri

Tics nerviosos? Què són i per què no has de donar-los importància

Només has de prestar atenció que no li causin malestar o que no vagin acompanyats d'altres tipus de trastorns més severs

per Criar.cat
Mohamad Taheri
Tics nerviosos en criatures... Què són? Què els causa? Indiquen alguna patologia? Com s'han de tractar? Poden remetre? La neuropediatra Argeli Martinez Garcia respon tots els dubtes:  

Els tics són un dels trastorns del moviment més freqüent en criatures. Es caracteritzen per moviments sobtats, estereotipats, involuntaris, inoportuns, reproduïbles dels músculs esquelètics o faringi-laringi. L'edat d'inici és entre els 5-10 anys (99% abans dels 15 anys), més freqüent en homes 3:1.


Els tipus de tics poden ser molt simples, motors complexos i fònics. Es classifiquen en transitoris, crònics i Síndrome de Gille de la Tourette.

No se'n coneix una causa específica, s'esmenten que alguns factors poden contribuir a la seva aparició: factors genètics, estressants, del desenvolupament, infecciosos i autoimmunes, exposició a fàrmacs, etc.


 No són indicatius d'un trastorn neurològic específic llevat que estiguin associats a un altre tipus de trastorns, com ara trastorns obsessius compulsius (TOC), dislèxia, trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).


Ens hem d'alarmar quan els tics són tan complexos que causen malestar a la criatura o afectació a àrees socials importants per al seu funcionament.

El tractament ha de ser multimodal i individualitzat, cal tenir en compte, la severitat del trastorn, si associa un altre tipus de problema de conducta, si afecta la part psicosocial del nen, l'edat, els antecedents familiars.

El tractament farmacològic és simptomàtic i només cal utilitzar-lo quan la intensitat dels símptomes ho justifica. És important tenir present que els tics són involuntaris, els pares i l'entorn social han d'acceptar el trastorn de la criatura i no insistir perquè els inhibeixin.

El pronòstic varia amb cada pacient, és un trastorn fluctuant i sol anar a temporades. La major part dels pacients és comú que augmenti la severitat en acostar-se la pubertat, i disminueixin o desapareguin a l'adultesa primerenca.

En el cas de la Síndrome de Guille de la Tourette, que és la forma de presentació més severa, 1/3 dels pacients curen, 1/3 tindran tics lleus i un altre terç empitjoren. La taxa de remissió és del 65%.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres