Jordan Sánchez

Té pànic de caure...

Què és la inseguretat gravitatòria i què podem fer les famílies

11 d'abril de 2023 a les 07:30h
Jordan Sánchez
Hi ha criatures que tenen realment molta por de caure. Quan encara no ho saben verbalitzar pot ser que no caminin i busquin posicions properes a terra on se sentin segures.

Quan ja són més grans pot ser que tinguin pànic extrem a les alçades, de caure amb la bicicleta, saltant a la corda, sent pànic quan puja escales mecàniques o simplement eviten totes aquestes situacions en les quals no estiguin en contacte amb el terra, com poden ser saltar o grimpar. 


Dominar la gravetat i aprendre què es pot fer i no es pot fer és fonamental pel neurodesenvolupament de l'infant. Però hi ha criatures, que sigui pel que sigui es mostren insegurs i tenen una por extrema quan executen certes activitats. 

Una de les primeres coses que podem fer és revisar si nosaltres o algú del nostre entorn ha incentivat alguna d'aquestes pors. Quantes vegades ens ha sortit de manera automàtica dir-li: "vigila que cauràs", "és molt amunt", o "quina por, em fas patir".


Les males experiències poden haver influït en tot plegat. Si ha patit una caiguda forta, recentment s'ha fet mal o ha vist algú que s'ha fet mal quan hadut a terme la mateixa acció pot ser que el facin enrere. 

També pot ser que el teu fill o filla tingui el que se'n diu inseguretat gravitatòria, és a dir se sent insegur davant l'"amenaça" de la força de la gravetat. La seva por no serà racional i aquesta por creixerà si les persones adultes que l'acompanyem intentem ignorar les seves necessitats. 

Es tracta d'una hipersensibilitat als senyals dels receptors de la gravetat i solen demanar ajuda per exemple per pujar a un tobogan o se senten insegurs amb jocs bruscos i d'acció o en espais que no domina. 

Respectar les seves necessitats no és ser sobreprotector/a: al contrari, l'ajudarem a enfortir progressivament la confiança en ell/a. 

Demanar-li que tanqui els ulls i camini per sobre d'una línia a terra, donar més temps perquè investigui i sigui ell/a qui vulgui fer l'activitat o fer exercicis de psicomotricitat el/la poden ajudar a conèixer més el seu cos i la seva posició a l'espai.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres