Jordan Sánchez

Té pànic de caure...

Què és la inseguretat gravitatòria i què podem fer les famílies

11 d'abril de 2023 a les 07:30h
Jordan Sánchez
Hi ha criatures que tenen realment molta por de caure. Quan encara no ho saben verbalitzar pot ser que no caminin i busquin posicions properes a terra on se sentin segures.

Quan ja són més grans pot ser que tinguin pànic extrem a les alçades, de caure amb la bicicleta, saltant a la corda, sent pànic quan puja escales mecàniques o simplement eviten totes aquestes situacions en les quals no estiguin en contacte amb el terra, com poden ser saltar o grimpar. 


Dominar la gravetat i aprendre què es pot fer i no es pot fer és fonamental pel neurodesenvolupament de l'infant. Però hi ha criatures, que sigui pel que sigui es mostren insegurs i tenen una por extrema quan executen certes activitats. 

Una de les primeres coses que podem fer és revisar si nosaltres o algú del nostre entorn ha incentivat alguna d'aquestes pors. Quantes vegades ens ha sortit de manera automàtica dir-li: "vigila que cauràs", "és molt amunt", o "quina por, em fas patir".


Les males experiències poden haver influït en tot plegat. Si ha patit una caiguda forta, recentment s'ha fet mal o ha vist algú que s'ha fet mal quan hadut a terme la mateixa acció pot ser que el facin enrere. 

També pot ser que el teu fill o filla tingui el que se'n diu inseguretat gravitatòria, és a dir se sent insegur davant l'"amenaça" de la força de la gravetat. La seva por no serà racional i aquesta por creixerà si les persones adultes que l'acompanyem intentem ignorar les seves necessitats. 


Es tracta d'una hipersensibilitat als senyals dels receptors de la gravetat i solen demanar ajuda per exemple per pujar a un tobogan o se senten insegurs amb jocs bruscos i d'acció o en espais que no domina. 

Respectar les seves necessitats no és ser sobreprotector/a: al contrari, l'ajudarem a enfortir progressivament la confiança en ell/a. 

Demanar-li que tanqui els ulls i camini per sobre d'una línia a terra, donar més temps perquè investigui i sigui ell/a qui vulgui fer l'activitat o fer exercicis de psicomotricitat el/la poden ajudar a conèixer més el seu cos i la seva posició a l'espai.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat