Josep Maria Montaner

​No, l'Esport Blanc no és de pijos

La mainada de les comarques pirinenques fa un tast d'esquí en el marc de l'assignatura d'Educació Física

Josep Maria Montaner
Iniciar-se en el món de l'esquí, com a activitat lectiva i a un preu molt assequible? Sí, això passa a Catalunya des fa quasi 10 anys. Aquesta realitat poc coneguda s'anomena Esport Blanc Escolar i suposa que la mainada de les comarques pirinenques puguin fer-ne un tast en el marc de l'assignatura d'Educació Física.

L'Esport Blanc enguany ha penjat d'un fil. Les restriccions de mobilitat feien que l'activitat no tingués l'autorització per tirar endavant i ha començat amb retard. Finalment, hi participaran prop de 1.700 alumnes de 44 escoles de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Jussà i Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d'Aran.


Precisament, el fet de flexibilitzar alguna de les prohibicions per permetre'l va generar un allau de reaccions i de confusions generals. “Només faltaria que els pijos puguin anar a esquiar en plena pandèmia”, s'exclamava el poble indignat a les xarxes socials. I sí, l'esquí, com el golf o l'automobilisme, és un esport elitista ja que el cost no està a l'abast de tothom ni molt menys.

Ara bé, en la discussió –com acostumava a passar sempre- es van barrejar conceptes i es va donar molta informació errònia. Per exemple, es va comparar amb una setmana blanca on, per exemple, una escola de Barcelona se'n va una setmana sencera a esquiar (amb un cost no apte per a la majoria de famílies i fora de l'activitat lectiva).


No, l'Esport Blanc no té res a veure amb això. Són unes sis sessions –repartides entre esquí alpí, esquí de fons i snowboard- que formen part de l'assignatura d'Educació Física del segon trimestre tant a tercer com a quart de Primària. El cost per a les famílies és de 30-35 euros i inclou el forfet, el material, l'autobús i, en el cas de les escoles que van a Vall de Núria, el mític cremallera.

Sí, lamentablement hi ha famílies que no es poden gastar 30 euros extres (i hi ha mecanismes per solucionar-ho). Ara bé, són moltes menys de les que no poden pagar la majoria d'excursions –des dels pobles del Pirineu no es pot anar a visitar un museu en metro-, les colònies o un esport tant habitual a les escoles com la natació. Que la mainada de famílies vulnerables que viuen a pocs quilòmetres de les estacions d'esquí també les puguin gaudir, no hauria de molestar a ningú, al contrari.
T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres